:: دوره 1، شماره 3 - ( 6-1399 ) ::
جلد 1 شماره 3 صفحات 72-59 برگشت به فهرست نسخه ها
میراث سیاسی و اجتماعی دارالعلوم دئوبند و نهضت دئوبندیه در شبه قاره هند
علی محمد طرفداری ، سعید طاوسی مسرور
چکیده:   (1102 مشاهده)
نهضت دئوبندیه یکی از موثرترین نهضت­های اسلامی شبه قاره هند در نیمه دوم قرن 13 ق/19م است که با هدف اجرای کامل شریعت اسلامی و جهاد علیه استعمار بریتانیا شکل گرفت و به تدریج با ورود به عرصه تحولات سیاسی و ایجاد مکتب فقهی گسترده و تأثیرگذار، نقش به سزایی در شکل­گیری نهضت­های اسلام­گرا در پاکستان، افغانستان، آسیای مرکزی و آسیای جنوب شرقی در قرن 14 ق/20م ایفا کرد. نام نهضت دئوبندیه از شهر دئوبند، واقع در شمال شرقی دهلی و از شهرهای کهن هند، گرفته شده است. این نهضت در پی فعالیت­های وسیع دینی و سیاسی حوزه علمیه تأثیرگذار آن، با نام دارالعلوم دئوبند، پدید آمد. حوزه مذکور جایگاه برجسته‌ای در تاریخ تفکر اسلامی شبه قاره داشته و دارد. مکتب فقهی دارالعلوم دئوبند تحت‌تأثیر تعالیم شاه ولی­الله دهلوی و همچنین نهضت سید احمد بریلوی قرار داشت که علیه استعمار بریتانیا مبارزه می‌کرد. از این رو توانست به تدریج نهضتی اسلامی در شبه قاره هند پدید آورد که در قرن بعد حتی به ظهور گروه­هایی اسلام­گرا و افراطی نظیر طالبان انجامید.
در مقاله حاضر میراث سیاسی و اجتماعی دارالعلوم دئوبند، نقش مکتب فقهی دئوبندیه در تحولات سیاسی و اجتماعی شبه قاره هند و ایجاد نهضت دئوبندیه مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.
واژه‌های کلیدی: هند، دارالعلوم دئوبند، نهضت دئوبندیه، بنیادگرایی اسلامی، سید احمد بریلوی
متن کامل [PDF 811 kb]   (14 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تاریخ
دریافت: 1399/9/4 | پذیرش: 1399/11/8 | انتشار: 1399/11/12


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 3 - ( 6-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها